Professionaliteit in de begeleiding van ouders

Uitgebreid interview met Alice van der Pas door Mirjam Blaak (2013) voor het Tijdschrift Kindermishandeling (tegenwoordig Augeo Magazine). Het hele interview is boeiend dus vooral lezen. Deze quotes over verslaglegging vooral ook ter harte nemen:

Daarom is verslagen schrijven ook zo belangrijk, vindt Van der Pas. Je organiseert daarmee namelijk reflectie: ‘Het gaat bij het soort verslag dat ik bedoel veel verder dan alleen maar iets invullen over het aantal minuten dat je met mevrouw X hebt gepraat en een lijstje onderwerpen. Je schrijft over het gesprek opdat je gaat na-denken en na-voelen. Je moet het gesprek terugvoelen terwijl je reflecteert op de interactie tussen jou en de ouder en tegelijkertijd bedenkt waar je de volgende keer extra op moet letten.’ (…)

‘Het geheim is dat je je rapport aan de ouders laat lezen voordat je het aan de kinderrechter stuurt. Dan moet je het wel zo opschrijven dat de ouders het snappen, dus geen ‘dossier-zinnen’. Je kunt eigenlijk alles opschrijven, als je het maar doet met respect voor de persoon.

Wat ouders ons vertellen is trouwens hun informatie en zij blijven eigenaar van die informatie. We mogen daar niet een leuk papiertje omheen doen en dan uitsturen. Nee, het moet weer terug naar hen. Dat is de beste methode. Dat moet je leren. Je moet leren lezen en schrijven en praten als ouderbegeleider.’